Postać trygonometryczna liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-ONA-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 sty 2007, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

Postać trygonometryczna liczb zespolonych

Post autor: -ONA- »

KTO MI POMOZE WYPROWADZIC???

Z1=|Z1|*(cosφ1+isinφ1)

Z2=|Z2|*(cosφ2+isinφ2)

mam wyprowadzic Z1 podzielic przez Z2 ??


wiem ze mam otrzymac takie cos, jak do tego dojsc?

frac{z_{1}}{z_{2}}=frac{|z_{1}|}{|z_{2}|}*(cos(x-y)+isin(x-y))


FRAC{Z1}{Z2}= ???

Pomóżcie...!!!!!!!

Z gory dzieki
Ostatnio zmieniony 21 lut 2007, o 19:06 przez -ONA-, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Postać trygonometryczna liczb zespolonych

Post autor: Piotr Rutkowski »

Podstawy z liczb zespolonych wraz z ćwiczeniami są świetnie opisane tu

Kod: Zaznacz cały

http://wms.mat.agh.edu.pl/~zrr/zespolone/teoria.htm


Odpowiadając bezpośrednio na pytanie:
niech \(\displaystyle{ x= argz_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=arg z_{2}}\)

Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{z_{1}}{z_{2}}=\frac{|z_{1}|}{|z_{2}|}*(cos(x-y)+isin(x-y))}\)
Oczywiście przy założeniu, że \(\displaystyle{ z_{2} 0}\)
ODPOWIEDZ