mam np przykład \(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^{7}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2} ^{7} \left( \cos \frac{7}{4} \pi + i\sin \frac{7}{4} \pi \right) = 8 \sqrt{2}\left( \cos \frac{ \pi }{4} - i\sin \frac{ \pi }{4} \right) = \\ = 8 \sqrt{2}\left( \frac{ \sqrt{2} }{2} -i \frac{ \sqrt{2} }{2} \right) = 8 - 8i}\)
i tutaj moje pytanie czemu nagle się zrobilo \(\displaystyle{ -i \sin}\) męczę się tylko z tym jak rozwiązuje zadania w większości wychodzi mi zły ostateczny wynik przez to ,że nie wiem kiedy się zmieni na \(\displaystyle{ - \cos}\) lub \(\displaystyle{ -i \sin}\)
Nietypowy problem
Nietypowy problem
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 17:48 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 2 kwie 2011, o 08:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy