Oblicz równianie (różne potęgi w liczniku i mianowniku)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zajer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 12 lis 2011, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Oblicz równianie (różne potęgi w liczniku i mianowniku)

Post autor: zajer »

Witam, mam (pewnie banalne) pytanie jak się zabrać za podany przykład
\(\displaystyle{ \frac{(-\sqrt{2}-\sqrt{6}j)^{15}}{(2-2j)^{22}}}\)
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Oblicz równianie (różne potęgi w liczniku i mianowniku)

Post autor: zidan3 »

Ja bym zapisał mianownik i licznik w postaci trygnometrycznej i pozniej skorzystal ze wzoru de Moivre'a
ODPOWIEDZ