\(\displaystyle{ (a+x)^{\frac{3}{2}}+A=3x(a+x)^{\frac{1}{2}}}\)
prosilabym o pomoc w rozwiązaniu tego równania. zmienna jets \(\displaystyle{ x}\), reszta to stałe. potrzebuję rozwiazania w zbiorze liczb zespolonych i rzeczywistych.
skomplikowane równanie
skomplikowane równanie
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, o 11:57 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
skomplikowane równanie
\(\displaystyle{ Przyjmijmy \sqrt{a+x}=t}\)
Wówczas nasze równanie przyjmuje postać
Przy tym oznaczeniu mamy
\(\displaystyle{ t^{3}+A=3xt}\)
\(\displaystyle{ t(t^{2}-3x)=-A}\)
Powracając do x mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{a+x}(a-2x)=-A}\)
Możesz podnieść do kwadtratui liczyć równanie wielomianowe.
Wówczas nasze równanie przyjmuje postać
Przy tym oznaczeniu mamy
\(\displaystyle{ t^{3}+A=3xt}\)
\(\displaystyle{ t(t^{2}-3x)=-A}\)
Powracając do x mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{a+x}(a-2x)=-A}\)
Możesz podnieść do kwadtratui liczyć równanie wielomianowe.