Mam takie zadanko :
Pierwiastek liczby zespolonej : \(\displaystyle{ \bl z=\frac{(1+i)^5+1}{(1+i)^5-1}}\)
jest \(\displaystyle{ z ^{n}= -4-4i}\) czy \(\displaystyle{ z ^{n}= 4-4i}\) ?
Potem podstawiam do głównego zadania i dzielę .
Oblicz z (pierwiastek liczby zespolonej)
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
Oblicz z (pierwiastek liczby zespolonej)
o co chodzi? chcesz obliczyć \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{(1+i)^5+1}{(1+i)^5-1}}}\)?Tomyx666 pisze:
Pierwiastek liczby zespolonej : \(\displaystyle{ \bl z=\frac{(1+i)^5+1}{(1+i)^5-1}}\)
jest \(\displaystyle{ z ^{n}= -4-4i}\) czy \(\displaystyle{ z ^{n}= 4-4i}\) ?
Czy mógłyś napisać nieco jaśniej?Tomyx666 pisze:
Potem podstawiam do głównego zadania i dzielę .
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 13 razy
Oblicz z (pierwiastek liczby zespolonej)
Tak , chcę obliczyć .
Bardziej poznać poprawny wynik , bo mam dwa.
Z góry dzięki za rozwiązanie.
Bardziej poznać poprawny wynik , bo mam dwa.
Z góry dzięki za rozwiązanie.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Oblicz z (pierwiastek liczby zespolonej)
Na początek należy uprościć \(\displaystyle{ z}\), a potem obliczyć pierwiastki. Wynik wychodzi bardzo nieciekawy, napisz ile Ci wyszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 13 razy
Oblicz z (pierwiastek liczby zespolonej)
Właśnie , nie ciekawy .
Dwa wyniki mi wyszły , nie wiem który dobry .
1. \(\displaystyle{ \frac{31+8i}{25}}\)
2.\(\displaystyle{ \frac{31+8i}{41}}\)
Ja bym obstawił drugi wynik.
Dwa wyniki mi wyszły , nie wiem który dobry .
1. \(\displaystyle{ \frac{31+8i}{25}}\)
2.\(\displaystyle{ \frac{31+8i}{41}}\)
Ja bym obstawił drugi wynik.