Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiór liczb
\(\displaystyle{ \left|z - 1\right| ^{2} + 4\left|Im z\right| = 5}\)
Bardzo prosze o rozwiazanie krok po kroku i narysowanie
Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiór liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 kwie 2012, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 2 razy
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiór liczb
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ |a+bi-1|^2+4|bi|=5 \\ (a-1)^2+b^2+4b=5 \\ (a-1)^2+(b+2)^2-4=5 \\ (a-1)^2+(b+2)^2=3^2}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ |a+bi-1|^2+4|bi|=5 \\ (a-1)^2+b^2+4b=5 \\ (a-1)^2+(b+2)^2-4=5 \\ (a-1)^2+(b+2)^2=3^2}\)