proste równanie brak pomysłu
proste równanie brak pomysłu
\(\displaystyle{ z-2=\sqrt{1-i}}\)
Są dwa takie pierwiastki, wyliczamy je prościutko.
\(\displaystyle{ \sqrt{1-i}=x+iy\\[2ex]
1-i=x^2-y^2+2xyi\\[2ex]
\left\{\begin{aligned}
x^2-y^2&=1\\ 2xy&=-1
\end{aligned}
\right.}\)
Stąd wyliczasz \(\displaystyle{ x,y.}\)
Są dwa takie pierwiastki, wyliczamy je prościutko.
\(\displaystyle{ \sqrt{1-i}=x+iy\\[2ex]
1-i=x^2-y^2+2xyi\\[2ex]
\left\{\begin{aligned}
x^2-y^2&=1\\ 2xy&=-1
\end{aligned}
\right.}\)
Stąd wyliczasz \(\displaystyle{ x,y.}\)