Prosze o pomoc. Z gory dziekuje za wszelkie pomysly na rozwiazanie tego zadania.
Wyznaczyć liczby z, dla których:
\(\displaystyle{ \[
z\overline{z}+2(\overline{z}-z)=25-12i
\]}\)
Wyznaczyć liczby z, dla których
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Wyznaczyć liczby z, dla których
\(\displaystyle{ z = x+yi}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} = x-yi}\)
Jak to podstawisz do równania i wymnożysz to będziesz miał:
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -4yi = 25 - 12i}\)
część rzeczywista po prawej stronie jest równa części rzeczywistej po lewej stronie tak samo jest z Im.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2} + y{2} = 25\\-4y = -12\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z = 4 + 3i}\) lub \(\displaystyle{ z = -4 + 3i}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} = x-yi}\)
Jak to podstawisz do równania i wymnożysz to będziesz miał:
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -4yi = 25 - 12i}\)
część rzeczywista po prawej stronie jest równa części rzeczywistej po lewej stronie tak samo jest z Im.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2} + y{2} = 25\\-4y = -12\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z = 4 + 3i}\) lub \(\displaystyle{ z = -4 + 3i}\)