\(\displaystyle{ \left( z-i\right) ^{3} = \overline z +i}\)
proszę nawet nie tyle o rozwiązanie tylko co zrobić tzn próbuje obie strony wziąć w wartość bezwzględną ale ale mam plusy które mi mieszają
proste równanie zespolone brak pomysłu
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 11:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
proste równanie zespolone brak pomysłu
kurcze to jeszcz jedną mała podpowiedź poproszę bo podstawilem i mam:
\(\displaystyle{ \left( a+bi - i\right) ^{3}= a-bi+i}\)
\(\displaystyle{ \left( a+bi - i\right) ^{3}= a-bi+i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 11:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
proste równanie zespolone brak pomysłu
rozpisałem lewą stronę, troche zagmtwane ale potem prawa strone przenisc na lewo? ogolnie mam takie twór:
\(\displaystyle{ a ^{3}+3a ^{3}\left( b-1\right)i + 3a\left( b-1\right) ^{2}i ^{2}+\left( b-1\right) ^{3}i ^{3}}\)
\(\displaystyle{ a ^{3}+3a ^{3}\left( b-1\right)i + 3a\left( b-1\right) ^{2}i ^{2}+\left( b-1\right) ^{3}i ^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
proste równanie zespolone brak pomysłu
\(\displaystyle{ i^2=-1}\) oraz \(\displaystyle{ i^3=-i}\)-- 26 mar 2012, o 21:10 --puźniej wystaczy porównać części rzeczywiste z lewej i prawej strony oraz części urojone
i masz układ dwa równania, dwie niewiadome
i masz układ dwa równania, dwie niewiadome
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 11:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
proste równanie zespolone brak pomysłu
tak to mam już, ale nadal nie widzę żadnych zależności \(\displaystyle{ \left( b-1\right)}\) ani a , nie wyciągne przed nawias bo nie ma ich we wszystkich 4 członach a po prawo jest \(\displaystyle{ a-\left( b-1\right)}\) aaaa chyba wiem... uporzadkowac człony z "i" i bez i ??
uprzedziłeś moje pytanie
uprzedziłeś moje pytanie