funkcja trygonometryczna z argumentem zepolonym

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
okaokajoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 10 razy

funkcja trygonometryczna z argumentem zepolonym

Post autor: okaokajoka »

\(\displaystyle{ \sin \left( \sqrt{i} -1 \right)}\)


czy da się to zrobić NIE korzystając ze wzoru

\(\displaystyle{ \cosh y = \frac{ e^y + e^{-y}}{2} \\ \\ \sinh y = \frac{e^{y} - e^{-y}}{2}}\)

?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

funkcja trygonometryczna z argumentem zepolonym

Post autor: scyth »

Raczej nie, a przynajmniej nie tak prosto jak za pomocą tych wzorów.
Kmitah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Białystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

funkcja trygonometryczna z argumentem zepolonym

Post autor: Kmitah »

\(\displaystyle{ \sin z = \frac{e^{iz}-e^{-iz}}{2i}
\cos z = \frac{e^{iz}+e^{-iz}}{2}}\)
ODPOWIEDZ