Poprawne rozwiązania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kriziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 31 mar 2011, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Poprawne rozwiązania

Post autor: Kriziol »

Witam. Męczę się z 5 zadaniami, za każdym razem wychodzi mi inny wynik nie wiem gdzie popełniam błąd czy ktoś mógł by sprawdzić te zadania i przesłać wyniki bo może mam je rozwiązane dobrze (w którejś z moich prób). Oto zadania:
Zad. 1)
\(\displaystyle{ \frac{ \left( - \frac{3}{2}i - \frac{3 \sqrt{3} }{2} \right) ^{12}}
{\left( - \frac{3}{ \sqrt{2} } +{ \frac{3}{ \sqrt{2} }i } \right)^{9}}}\)


Wynik zapisać jako z=x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch cyfr po kropce.

Zad. 2)
\(\displaystyle{ \left( \frac{2}{ \sqrt{2} }- \frac{2}{ \sqrt{2} }i \right) ^{25}}\)
Wynik zapisać w postaci z=x+iy, gdzie x i y są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch cyfr po kropce.

Zad. 3)
Rozwiązać równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \left( 4+6i\right)z ^{2}+\left( -33-22i\right)z+\left( 138+90i\right)=0}\)
Wynik zapisać w postaci z=x+iy oraz w=u+iv, gdzie x, y, u, v są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce i x < u.

Zad. 4)
Rozwiązać układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases}\left( 9+3i\right)z+\left( 3-4i\right)w=14i \\ \left( 7-8i\right)z+\left( 3-2i\right)w=60-24i \end{cases}}\)
Wynik zapisać w postaci z=x+iy oraz w=u+iv, gdzie x, y, u i v są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce.

Zad. 5)
Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( 2+3i\right)z+\left( 3-4i\right)w=-8-19i \\ \left( 7-8i\right)z+\left( 3-2i\right)w=16-19i \end{cases}}\)
Wynik zapisać w postaci z=x+iy oraz w=u+iv, gdzie x, y, u i v są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce.

Z góry dzięki jeśli komuś będzie się chciało sprawdzić te wyniki.
P.S.(Przepraszam jeśli źle umieściłem temat ale żadko kiedy kożystam z tego forum. No chyba że już nie daje rady )
miodzio1988

Poprawne rozwiązania

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż jak liczysz poszukamy błędów
ODPOWIEDZ