Poproszę o sprawdzenie.
\(\displaystyle{ \sin ( \sqrt{i}-1)= \frac{ e^{i( \sqrt{i}-1)}-e^{-i( \sqrt{i}-1)}}{2i}=i \frac{ \frac{e^i}{e^ \frac{3}{2} }- \frac{e^ \frac{3}{2} }{e^i} }{2}= i\frac{e^{i^2}-e^3}{2e^{i \frac{3}{2}} }=i \frac{ \frac{1-e^4}{e} }{2i\ln \frac{3}{2} }= \frac{e^4-1}{2e\ln \frac{3}{2} }}\)
Nie wiem czy dobrze zrobiłem z tym przejściem na logarytm. Reszta moim zdaniem powinna być ok.
Tu przedstawiam tok rozumowania z logarytmem:
\(\displaystyle{ e^{ i\frac{3}{2}}={e^{(\frac{3}{2})}}^{i}= \ln(\frac{3}{2})^i = i\ln\frac{3}{2}}\)
I jeszcze jedno , nie mam pojęcia jak się zabrać za to.
\(\displaystyle{ i^{ \sqrt{2}i}}\)
Proszę o podpowiedź, a nie rozwiązanie
Oblicz. sinus i potęgowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz. sinus i potęgowanie
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, o 01:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Oblicz. sinus i potęgowanie
Definicja brzmi:
\(\displaystyle{ z^{\mu} = e^{\mu \mathrm{Log} \; z}}\)
więc oblicz najpierw \(\displaystyle{ \mathrm{Log} \; \mathrm i,}\) a potem \(\displaystyle{ \mathrm i ^{\sqrt{2} \mathrm i}.}\)
Pierwsze źle, zacznij w ogóle od policzenia \(\displaystyle{ \sqrt{ \mathrm i}.}\)
\(\displaystyle{ z^{\mu} = e^{\mu \mathrm{Log} \; z}}\)
więc oblicz najpierw \(\displaystyle{ \mathrm{Log} \; \mathrm i,}\) a potem \(\displaystyle{ \mathrm i ^{\sqrt{2} \mathrm i}.}\)
Pierwsze źle, zacznij w ogóle od policzenia \(\displaystyle{ \sqrt{ \mathrm i}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz. sinus i potęgowanie
Tego sinusa trzeba rozpatrzeć na 2 przypadki ? \(\displaystyle{ \ln i = \frac{i \pi}{2}, \sqrt{i} = \frac{ \sqrt{2} }{2}+ \frac{i \sqrt{2} }{2} \vee \frac{ -\sqrt{2} }{2}- \frac{i \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{i}=a+ib | (...)^2}\)
\(\displaystyle{ i = a^2 +2iab - b^2}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a^2-b^2= 0\\2ab=1\\a^2+b^2=1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ a^2 = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a= \frac{ \sqrt{2} }{2} \\b= \frac{ \sqrt{2} }{2}\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \vee}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a= \frac{ -\sqrt{2} }{2} \\b= \frac{ -\sqrt{2} }{2}\end{array}}\)
\(\displaystyle{ i^{i \sqrt{2}}=e^{ \sqrt{2}i \ln i} = e^{ \sqrt{2}i* \frac{i \pi}{2}} = \frac{1}{e^{ \frac{ \sqrt{2} \pi }{2} }}}\)
Możesz mi jeszcze powiedzieć czy mój tok rozumowania z logarytmem jest poprawny?
\(\displaystyle{ \sqrt{i}=a+ib | (...)^2}\)
\(\displaystyle{ i = a^2 +2iab - b^2}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a^2-b^2= 0\\2ab=1\\a^2+b^2=1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ a^2 = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a= \frac{ \sqrt{2} }{2} \\b= \frac{ \sqrt{2} }{2}\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \vee}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a= \frac{ -\sqrt{2} }{2} \\b= \frac{ -\sqrt{2} }{2}\end{array}}\)
\(\displaystyle{ i^{i \sqrt{2}}=e^{ \sqrt{2}i \ln i} = e^{ \sqrt{2}i* \frac{i \pi}{2}} = \frac{1}{e^{ \frac{ \sqrt{2} \pi }{2} }}}\)
Możesz mi jeszcze powiedzieć czy mój tok rozumowania z logarytmem jest poprawny?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Oblicz. sinus i potęgowanie
Wszystko się zgadza. Pozostaje wyznaczyć część urojoną i rzeczywistą obydwu wartości liczby \(\displaystyle{ \sqrt{ \mathrm i} - 1}\) i skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ \sin (x+\mathrm iy) = \sin x \cosh y + \mathrm i \cos x \sinh y.}\)
\(\displaystyle{ \sin (x+\mathrm iy) = \sin x \cosh y + \mathrm i \cos x \sinh y.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz. sinus i potęgowanie
A nie powinienem skorzystać tutaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{e^{i \alpha } - e^{-i \alpha }}{2i}}\)
Na uczelni nie operuję jeszcze sinh i cosh
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{e^{i \alpha } - e^{-i \alpha }}{2i}}\)
Na uczelni nie operuję jeszcze sinh i cosh
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Oblicz. sinus i potęgowanie
Można. Wyjdzie na to samo, tylko w rozpisanej postaci, tj. z
\(\displaystyle{ \cosh y = \frac{e^{y} + e^{-y}}{2} \\ \\
\sinh y = \frac{e^{y} - e^{-y}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cosh y = \frac{e^{y} + e^{-y}}{2} \\ \\
\sinh y = \frac{e^{y} - e^{-y}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz. sinus i potęgowanie
Dochodzę do postaci :
\(\displaystyle{ \frac{i}{2e^{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }} \cdot \frac{e^{ \sqrt{2} }-e^{i \left( \sqrt{2}-2 \right) } }{e^{i \left( \frac{ \sqrt{2}-2 }{2} \right) }}}\)
Co z tym zrobić ? Zamienić na trygonometryczną czy można mnożyć przez sprzężenie ?
Jeszcze jedno, jak wygląda postać trygonometryczna sprzężonej postaci wykładniczej ? \(\displaystyle{ e^{-i \ \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{i}{2e^{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }} \cdot \frac{e^{ \sqrt{2} }-e^{i \left( \sqrt{2}-2 \right) } }{e^{i \left( \frac{ \sqrt{2}-2 }{2} \right) }}}\)
Co z tym zrobić ? Zamienić na trygonometryczną czy można mnożyć przez sprzężenie ?
Jeszcze jedno, jak wygląda postać trygonometryczna sprzężonej postaci wykładniczej ? \(\displaystyle{ e^{-i \ \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, o 20:51 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.