funkcja trygonometrczyna z liczbą zespoloną
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
funkcja trygonometrczyna z liczbą zespoloną
jak to ugryżć?? \(\displaystyle{ \sin \left( \sqrt{i} -1 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, o 16:54 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
funkcja trygonometrczyna z liczbą zespoloną
Sinusa zmiennej zespolonej definiujemy przez rozwinięcie Maclaurina. Ale chyba nie o to chodzi. Musisz przejść przez wzór Eulera i powiązać to z funkcją wykładniczą.
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
funkcja trygonometrczyna z liczbą zespoloną
\(\displaystyle{ \sqrt{ \mathrm i}}\) ma dwie wartości: \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2} + \mathrm i \frac{\sqrt{2}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2} - \mathrm i \frac{\sqrt{2}}{2}.}\) Dla każdej z nich znajdź część rzeczywistą i urojoną liczby \(\displaystyle{ \sqrt{ \mathrm i} -1}\) i skorzystaj ze wzoru
\(\displaystyle{ \sin (x + \mathrm i y) = \sin x \cosh y + \mathrm i \cos x \sinh y.}\)
\(\displaystyle{ \sin (x + \mathrm i y) = \sin x \cosh y + \mathrm i \cos x \sinh y.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
funkcja trygonometrczyna z liczbą zespoloną
Można się ich pozbyć, wystarczy w poprzednim wzorze podstawić
\(\displaystyle{ \cosh y = \frac{ e^y + e^{-y}}{2} \\ \\
\sinh y = \frac{e^{y} - e^{-y}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cosh y = \frac{ e^y + e^{-y}}{2} \\ \\
\sinh y = \frac{e^{y} - e^{-y}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 24 gru 2011, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy