Postać a+bi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gawcyk1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyki
Podziękował: 51 razy

Postać a+bi

Post autor: gawcyk1986 »

Mam do rozwiązania kilka przykładów z którymi poradzić sobie nie mogę. Poniżej zamieszczę dwa z nich. Jeśli ktoś znajdzie chwilkę czasu prosiłbym o lakoniczne rozwiązanie. Oto treść zadania: Przedstawić w postacji \(\displaystyle{ a+bi}\) pierwiastki kwadratowe z następujących liczb zespolonych.

1) \(\displaystyle{ i}\)
2) \(\displaystyle{ 3+4i}\)

Z góry dziękuję za pomoc

Zamiast zrobiłem \(\displaystyle{ i od razu lepiej Zmodyfikowałem temat na poprawny. Calasilyar}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2007, o 14:08 przez gawcyk1986, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

Postać a+bi

Post autor: aikon »

\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\)

Podstawiasz:
\(\displaystyle{ w^2 = 3+4i \\
w = x+iy \\
(x+iy)^2 = 3+4i \\
x^2 + 2xiy - y^2 = 3+4i}\)


Wyliczasz część rzeczywistą i urojoną:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x^2 - y^2 = 3\\2xy = 4\end{array}}\)

Wyliczasz układ równań, wyjdzie tam równanie kwadratowe z którego otrzymasz dwa pierwiastki \(\displaystyle{ x_1, x_2}\), potem podstawisz je do drugiego równania i otrzymasz \(\displaystyle{ y_1, y_2}\).

Będą dwa rozwiązania postaci:
\(\displaystyle{ w_1 = x_1 + iy_1 \\
w_2 = x_2 + iy_2}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Postać a+bi

Post autor: yorgin »

1)
Korzystamy ze wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ z^2=i\\
|z|=1\\
z_n=\sqrt[n]{|z|}(cos\frac{\varphi+2k\pi}{n}+i\frac{\varphi+2k\pi}{n})\\
\varphi=arcsin1=\frac{pi}{2}\\
z_1=cos\frac{\frac{\pi}{2}}{2}+isin\frac{\frac{\pi}{2}}{2}=\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}\\
z_2=cos\frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{2}+isin\frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{2}=
cos\frac{5\pi}{4}+isin\frac{5\pi}{4}=-\frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)


2) Robimy tak samo:
Liczymy moduł, argument i podstawiamy do wzoru.
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

Postać a+bi

Post autor: aikon »

Po co de Moivrem liczyć pierwiastek drugiego stopnia? Idzie się zajechać. Jakby miał obliczyć 7 stopień to w porządku, ale kwadratowy nie ma sensu.

Odnośnie drugiego przykładu, policzyłem ten układ:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x^2 - y^2 = 3\\2xy = 4\end{array}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2}{x} \\
x^2 - (\frac{2}{x})^2 = 3 \\
x^2 - \frac{4}{x^2} = 3 \\
x^4 - 3x^2 -4 =0}\)

Podstawienie:
\(\displaystyle{ t = x^2 \\
t^2 - 3t - 4 = 0 \\
\Delta = 25 \\
t_1 = -1 (sprzeczne) \\
t_2 = 4 \\
x_1 = 2 \\
x_2 = -2}\)


Podstawiam do drugiego:
\(\displaystyle{ y_1 = 1 \\
y_2 = -1}\)


Czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i} = 2+i}\) oraz \(\displaystyle{ -2-i}\)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2007, o 13:32 przez aikon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Postać a+bi

Post autor: yorgin »

Grunt to otrzymać dobry wynik
basia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oświęcim
Podziękował: 2 razy

Postać a+bi

Post autor: basia »

czy na pewno te wyniki są dobre? mi wyszło 2+i i -2-i
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

Postać a+bi

Post autor: aikon »

czy na pewno te wyniki są dobre? mi wyszło 2+i i -2-i
Racja.
ODPOWIEDZ