Rozwiązać równania
Rozwiązać równania
Rozwiązać równania:
a)\(\displaystyle{ z^{4}+1=0}\)
b)\(\displaystyle{ jz^{2}-z+2j=0}\)
Jeśli się nie mylę to w a) będzie:
\(\displaystyle{ z_{0}=\cos \frac{ \pi }{4}+j\sin \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=\cos \frac{ 3\pi }{4}+j\sin \frac{ 3\pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=\cos \frac{ 5\pi }{4}+j\sin \frac{ 5\pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}=\cos \frac{ 7\pi }{4}+j\sin \frac{ 7\pi }{4}}\)
Dobrze?
Natomiast z podpunktem b mam problem
a)\(\displaystyle{ z^{4}+1=0}\)
b)\(\displaystyle{ jz^{2}-z+2j=0}\)
Jeśli się nie mylę to w a) będzie:
\(\displaystyle{ z_{0}=\cos \frac{ \pi }{4}+j\sin \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=\cos \frac{ 3\pi }{4}+j\sin \frac{ 3\pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=\cos \frac{ 5\pi }{4}+j\sin \frac{ 5\pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}=\cos \frac{ 7\pi }{4}+j\sin \frac{ 7\pi }{4}}\)
Dobrze?
Natomiast z podpunktem b mam problem
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 21:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
Rozwiązać równania
W podpunkcie a) czasem nie ma wyjść:
\(\displaystyle{ z_{1}=\sqrt{i}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=\sqrt{-i}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}=-\sqrt{i}}\)
\(\displaystyle{ z_{4}=-\sqrt{-i}}\)
?
\(\displaystyle{ z_{1}=\sqrt{i}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=\sqrt{-i}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}=-\sqrt{i}}\)
\(\displaystyle{ z_{4}=-\sqrt{-i}}\)
?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozwiązać równania
ibag, wynik który otrzymałaś w Wolframie nie jest do końca poprawny, bo w zbiorze liczb zespolonych symbol \(\displaystyle{ \sqrt{}}\) nie ma jednoznacznego znaczenia.
Rozwiązać równania
Czyli:ares41 pisze: b) jak każde kwadratowe - delta i pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta=-7j \\
z_0= \sqrt{ \frac{1- \sqrt{-7j} }{2j} } \\
z_1=- \sqrt{ \frac{1- \sqrt{-7j} }{2j} } \\
z_2= \sqrt{ \frac{1+ \sqrt{-7j} }{2j} } \\
z_3=- \sqrt{ \frac{1+ \sqrt{-7j} }{2j} }}\)
Coś takiego?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozwiązać równania
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\) będzie postaci \(\displaystyle{ a+bj}\)
Czyli \(\displaystyle{ 7j=(a+bj)^2}\)
Podnieś do kwadratu i porównaj części rzeczywiste i urojone.
EDIT: Tutaj pomyliłeś się na samym początku - przelicz jeszcze raz deltę.
Czyli \(\displaystyle{ 7j=(a+bj)^2}\)
Podnieś do kwadratu i porównaj części rzeczywiste i urojone.
EDIT: Tutaj pomyliłeś się na samym początku - przelicz jeszcze raz deltę.
Rozwiązać równania
Czyli rozwiązaniem będzie:
\(\displaystyle{ z_0= \sqrt{ \frac{1- \sqrt{1-8j^2} }{2j} }}\)
\(\displaystyle{ z_1=\sqrt{ \frac{1+ \sqrt{1-8j^2}}{2j}}}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ z_0= \sqrt{ \frac{1- \sqrt{1-8j^2} }{2j} }}\)
\(\displaystyle{ z_1=\sqrt{ \frac{1+ \sqrt{1-8j^2}}{2j}}}\)
Dobrze?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozwiązać równania
Symbol \(\displaystyle{ \sqrt{}}\) w zbiorze liczb zespolonych jest niejednoznaczny.
Zauważ, że \(\displaystyle{ \Delta= 1-8j^2=1-8 \cdot (-1)=9}\)
Dalej powinno być już prosto.
Zauważ, że \(\displaystyle{ \Delta= 1-8j^2=1-8 \cdot (-1)=9}\)
Dalej powinno być już prosto.
Rozwiązać równania
Czyli tak jak poprzednio pisałem, tylko zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\) wstawić liczbę 3?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozwiązać równania
Niezupełnie.
Wzór na pierwiastki to :
\(\displaystyle{ x= \frac{-b\pm \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
a nie
\(\displaystyle{ x= \sqrt{\frac{-b\pm \sqrt{\Delta}}{2a} }}\)
Wzór na pierwiastki to :
\(\displaystyle{ x= \frac{-b\pm \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
a nie
\(\displaystyle{ x= \sqrt{\frac{-b\pm \sqrt{\Delta}}{2a} }}\)
Ukryta treść:
Rozwiązać równania
Kurcze, nie wiem skąd mi się ten \(\displaystyle{ \sqrt}\) wziął, chyba z postów wyżej przepisywałem.
Dzięki za pomoc, niby proste zadanie a krwi napsuło.
Dzięki za pomoc, niby proste zadanie a krwi napsuło.