Rozwiązać rówananie
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 10:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 10 razy
Rozwiązać rówananie
Nie trzeba, było by więcej liczenia. Jak policzysz to powinno wyjść \(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{4-3i}}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2012, o 17:26 przez bitek3d, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozwiązać rówananie
A powinien wyjść ten sam wynik?-- 5 marca 2012, 17:14 --Mi wyszlo inaczej.
Pierwszy sposób:
\(\displaystyle{ (4-2i)z-1=i(z+1)-2i}\)
\(\displaystyle{ 4z-2iz-1=iz+i-2i}\)
\(\displaystyle{ 4x-3iz=1-i}\)
\(\displaystyle{ z(4-3i)=1-i}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{4-3i}=\frac{1-i}{4-3i} \cdot \frac{4+3i}{4+3i}= \frac{7-i}{7}=1- \frac{1}{7}i}\)
Błąd w obliczeniach czy błąd logiczny?
Drugi:
\(\displaystyle{ (4-2i)z-1=i(z+1)-2i}\)
\(\displaystyle{ (4-2i)(x+iy)-1=i(x+iy+1)-2i}\)
\(\displaystyle{ 4x+4iy-2ix+2y=ix-y+i-2i}\)
\(\displaystyle{ 4x+2y+i(4y-2x)=-y+i(x-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x+2y=-y \\ 4y-2x=x-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=- \frac{3}{4}y \\ 4y=3x-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{3}{19} \\y= -\frac{4}{19} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{19}- \frac{4}{19}i}\)
Błąd w obliczeniach czy błąd logiczny?
Pierwszy sposób:
\(\displaystyle{ (4-2i)z-1=i(z+1)-2i}\)
\(\displaystyle{ 4z-2iz-1=iz+i-2i}\)
\(\displaystyle{ 4x-3iz=1-i}\)
\(\displaystyle{ z(4-3i)=1-i}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{4-3i}=\frac{1-i}{4-3i} \cdot \frac{4+3i}{4+3i}= \frac{7-i}{7}=1- \frac{1}{7}i}\)
Błąd w obliczeniach czy błąd logiczny?
Drugi:
\(\displaystyle{ (4-2i)z-1=i(z+1)-2i}\)
\(\displaystyle{ (4-2i)(x+iy)-1=i(x+iy+1)-2i}\)
\(\displaystyle{ 4x+4iy-2ix+2y=ix-y+i-2i}\)
\(\displaystyle{ 4x+2y+i(4y-2x)=-y+i(x-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x+2y=-y \\ 4y-2x=x-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=- \frac{3}{4}y \\ 4y=3x-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{3}{19} \\y= -\frac{4}{19} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{3}{19}- \frac{4}{19}i}\)
Błąd w obliczeniach czy błąd logiczny?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 10:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 10 razy
Rozwiązać rówananie
Jest błąd w pierwszym sposobie:
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{4-3i}=\frac{1-i}{4-3i} \cdot \frac{4+3i}{4+3i}= \frac{7-i}{16-9i^2}=\frac{7-i}{16+9}= \frac{7}{25} - \frac{1}{25}i}\)
W drugim sposobie w trzeciej linijce zapomniałeś o \(\displaystyle{ -1}\).
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i}{4-3i}=\frac{1-i}{4-3i} \cdot \frac{4+3i}{4+3i}= \frac{7-i}{16-9i^2}=\frac{7-i}{16+9}= \frac{7}{25} - \frac{1}{25}i}\)
W drugim sposobie w trzeciej linijce zapomniałeś o \(\displaystyle{ -1}\).