Hej. Pomozcie mi to roziwazac bo nawet nie wiem jak sie do tego zabrac
Dowiesc, ze liczba zespolona \(\displaystyle{ z}\) jest liczba algebraiczna wtedy i tylko wtedy, gdy liczba
sprzezona \(\displaystyle{ \overline{z}}\) jest liczba algebraiczna.
Udowodnij, ze liczba jest algebraiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 17:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
Udowodnij, ze liczba jest algebraiczna
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 17:35 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Udowodnij, ze liczba jest algebraiczna
Musisz pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ z}\) jest pierwiastkiem wielomianu, to \(\displaystyle{ \overline{z}}\) też. Podpowiem Ci, że jest to ten sam wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 17:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 18 razy
Udowodnij, ze liczba jest algebraiczna
Niech \(\displaystyle{ W(x)=a_{n}x^{n}+....+a_{1}x+a_{0}}\) będzie wielomianem, którego pierwiastkiem jest liczba zespolona \(\displaystyle{ z}\).
\(\displaystyle{ a_{n}z^{n}+....+a_{1}z+a_{0}=W(z) =0=\overline{0}=\overline{W(z)}= a_{n} \overline{z^{n}}+....+a_{1} \abs{z} +a_{0} = a_{n} \overline{z}^{n}+....+a_{1} \overline{z} +a_{0} = W(\overline{z})}\).
Czyli
\(\displaystyle{ W(z) = W(\overline{z})}\).
A więc jeśli \(\displaystyle{ z}\) jest liczba algebraiczna to i \(\displaystyle{ \overline{z}}\) jest liczba algebraiczna. I odwrotnie.
Chyba coś takiego. Ale nie wiem czy dobre mam tam "przejścia".
\(\displaystyle{ a_{n}z^{n}+....+a_{1}z+a_{0}=W(z) =0=\overline{0}=\overline{W(z)}= a_{n} \overline{z^{n}}+....+a_{1} \abs{z} +a_{0} = a_{n} \overline{z}^{n}+....+a_{1} \overline{z} +a_{0} = W(\overline{z})}\).
Czyli
\(\displaystyle{ W(z) = W(\overline{z})}\).
A więc jeśli \(\displaystyle{ z}\) jest liczba algebraiczna to i \(\displaystyle{ \overline{z}}\) jest liczba algebraiczna. I odwrotnie.
Chyba coś takiego. Ale nie wiem czy dobre mam tam "przejścia".
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 17:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
Udowodnij, ze liczba jest algebraiczna
Mam nadzieje ze to jest dobrze;) bo na jutro musze to przygotowac:(