oblicz:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i }{1-i} \right) ^{30}}\)
potęgowanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
potęgowanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}+i }{1-i} \cdot \frac{1+i}{1+i} = \frac{( \sqrt{3}-1)+( \sqrt{3}+1)i }{2}}\)
dobrze?
dobrze?
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 14:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
potęgowanie liczby zespolonej
a czy to wyrażenie do kwadratu da wynik
\(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\)
bo nie wiem czy dobrze policzyłam
\(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\)
bo nie wiem czy dobrze policzyłam
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
potęgowanie liczby zespolonej
W tym przypadku odrazu widac postacie trygonometryczne licznika i mianownika. Pozniej ze wzoru de Moivre'a. Według mnie bedzie szybciej, ale jak wolisz.