Wyłączanie liczby i skrócenie ?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ocelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 18 gru 2011, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wyłączanie liczby i skrócenie ?

Post autor: ocelon »

Mam pytanie. Czy w liczbach zespolonych dozwolona jest następująca operacja:

\(\displaystyle{ \frac{-26+18i}{2+2i}= \frac{2(-13+9i)}{2(1+i)} = \frac{-13+9i}{1+i}}\)

Chodzi mi tutaj o wyłączenie i skrócenie 2.
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Wyłączanie liczby i skrócenie ?

Post autor: Freddy Eliot »

Tak, jak najbardziej. Pod tym względem liczby zespolone mają takie same własności jak liczby rzeczywiste.
ODPOWIEDZ