siemka mam do was pare pytan jako do gosci ktorzy sie znaja na matematyce
jak myslicie dalo by sie zrobic te zadania ? bo rozwiazalem ale chcial bym wiedziec jakie sa prawidlowe odpowiedzi a napewno takich mi udzielicie . pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
ZAD.
1. obliczyc pierwiastek :
4√-64
2. w zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie :
(z+z(negacja))+i(z-z(negacja))=2i - 6
3. rozwiazac podane rownanie z wykorzystaniem macierzy odwrotnej :
|2 -1|.........|3|
|3 1| * X = |2|
4. oblicz wartosc wspolczynnika :
|5 4 9 3|
|4-1-1 1|
|1 2-2 4|
|0 3 3 6|
5. przeanalizowac ilosc rozwiazan podanego
ukladu rownan od zaleznosci parametru p :
(p-1)x+2y=1
x+py=1
liczby zespolone i macierze.???
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
liczby zespolone i macierze.???
zad.1.
\(\displaystyle{ 4\sqrt{-64}=4\cdot 8\sqrt{-1}=32i}\)
zad.2.
to chyba chodzi o sprężenie jeżeli tak to:
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
(z+\overline{z})+i(z-\overline{z})=2i-6\\
(a+bi+a-bi)+i(a+bi-a+bi)=2i-6\\
2a+2bi=-6+2i\\
2a=-6\\
a=-3\\
2bi=2i\\
b=1\\
z=-3+i}\)
4. odejmij drugą kolumnę od trzeciej i rozwiń względem niej; potem z Sarrusa i luzik
5.
układ sprzeczny dla:
\(\displaystyle{ W=0\;\wedge\; (W_{x}\neq 0 \;\vee\; W_{y}\neq 0)}\)
układ na nieskończenie wiele rozwiązań dla:
\(\displaystyle{ W=W_{x}=W_{y}=0}\)
układ ma jedną parę rozwiązań dla:
\(\displaystyle{ W\neq 0\\
x=\frac{W_{x}}{W}\\
y=\frac{W_{y}}{W}}\)
\(\displaystyle{ 4\sqrt{-64}=4\cdot 8\sqrt{-1}=32i}\)
zad.2.
to chyba chodzi o sprężenie jeżeli tak to:
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
(z+\overline{z})+i(z-\overline{z})=2i-6\\
(a+bi+a-bi)+i(a+bi-a+bi)=2i-6\\
2a+2bi=-6+2i\\
2a=-6\\
a=-3\\
2bi=2i\\
b=1\\
z=-3+i}\)
4. odejmij drugą kolumnę od trzeciej i rozwiń względem niej; potem z Sarrusa i luzik
5.
układ sprzeczny dla:
\(\displaystyle{ W=0\;\wedge\; (W_{x}\neq 0 \;\vee\; W_{y}\neq 0)}\)
układ na nieskończenie wiele rozwiązań dla:
\(\displaystyle{ W=W_{x}=W_{y}=0}\)
układ ma jedną parę rozwiązań dla:
\(\displaystyle{ W\neq 0\\
x=\frac{W_{x}}{W}\\
y=\frac{W_{y}}{W}}\)