Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strefa FALUBAZU
Rozwiąż równanie.
\(\displaystyle{ x + \frac{x-1}{x} + \frac{x-2}{x} + \ldots + \frac{2}{x} + \frac{1}{x} = 3}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 21:10 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Rozwiąż równanie.
Połącz \(\displaystyle{ \frac{x-1}{x} + \frac{x-2}{x} + \ldots + \frac{2}{x} + \frac{1}{x}}\) w jeden ułamek i w liczniku skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego.
Przy okazji, powyższy zapis niewiele znaczy dla nienaturalnych \(\displaystyle{ x,}\) więc można na wstępie założyć, że dziedziną jest \(\displaystyle{ \mathbb N.}\) Dział Liczby Zespolone raczej więc nie pasuje.
Przy okazji, powyższy zapis niewiele znaczy dla nienaturalnych \(\displaystyle{ x,}\) więc można na wstępie założyć, że dziedziną jest \(\displaystyle{ \mathbb N.}\) Dział Liczby Zespolone raczej więc nie pasuje.