Sprowadzić do najprostszej postaci

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
1991Kamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: md
Podziękował: 4 razy

Sprowadzić do najprostszej postaci

Post autor: 1991Kamil »

Sprowadzić wyrażenie do postaci \(\displaystyle{ a + bi}\)

\(\displaystyle{ \frac{\left( 1 + \sqrt{3}i\right) ^{2} \left( 1-i\right) ^{3}}{ \sqrt{3} + i} \cdot i ^{3}}\)

Jak zrobić to zadanie? Rozbić je na człony: \(\displaystyle{ \left( 1 + \sqrt{3}i\right) ^{2}}\), \(\displaystyle{ \left( 1-i\right) ^{3}}\), \(\displaystyle{ \sqrt{3} + i}\), \(\displaystyle{ i ^{3}}\) i obliczyć każdy z nich a potem wstawić jeszcze raz do ułamka?
MarcinSzydlowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sie 2010, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tarnów
Pomógł: 28 razy

Sprowadzić do najprostszej postaci

Post autor: MarcinSzydlowski »

Tak. Zrób każdy czynnik oddzielnie, podstaw i znowu wykonaj działania. Na końcu, aby usunąć \(\displaystyle{ i}\) z mianownika, pomnóż i podziel przez sprzężenie \(\displaystyle{ \sqrt{3} -i}\), bo \(\displaystyle{ (\sqrt{3} +i)(\sqrt{3} -i)=3+1}\).
ODPOWIEDZ