\(\displaystyle{ \left( -1+i\right) ^{150}=}\)
To znaczy że mam to rozwiązać rozpisując za pomocą trójkąta Pascala...?
Wykonać algebraiczne potęgowanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Wykonać algebraiczne potęgowanie.
A więc:
\(\displaystyle{ \left( -1+i\right) ^{150}=\left( -1+i\right) ^{2 \cdot 75} =\left( -2 \cdot i\right) ^{75}=\left( -2\right) ^{75} \cdot i ^{75}= \left( -2\right) ^{75} \cdot i}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ \left( -1+i\right) ^{150}=\left( -1+i\right) ^{2 \cdot 75} =\left( -2 \cdot i\right) ^{75}=\left( -2\right) ^{75} \cdot i ^{75}= \left( -2\right) ^{75} \cdot i}\)
Dobrze?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Wykonać algebraiczne potęgowanie.
\(\displaystyle{ \mathrm i^{75} = \mathrm i^3 = - \mathrm i,}\) poza tym \(\displaystyle{ (-1)}\) też można bez problemu podnieść do potęgi \(\displaystyle{ 75.}\) Upraszczać nie trzeba tylko potęgi \(\displaystyle{ 2^{75}.}\)