Uproszczenie wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
strzyga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: strzyga »

Jeżeli mam coś takiego

\(\displaystyle{ \frac{(1+i) ^{5} }{(1+i) ^{3} }}\)

to jak się za to zabrać?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 21:36 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nowe zadanie = nowy temat.
brutusbruno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2012, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: brutusbruno »

Chyba tak: \(\displaystyle{ \frac{(1+i) ^{5} }{(1+i) ^{3} } = (1+i)^{2} = (1+2i -1)=2i}\)
strzyga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: strzyga »

ehh takie banalne...
ODPOWIEDZ