Dowód - liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
strzyga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Dowód - liczby zespolone

Post autor: strzyga »

wykaż, że
\(\displaystyle{ (1+i) ^{8n} =2 ^{4n}\ , \ n \in \mathbb{Z}}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 22:15 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z pkt. III.5.5 Regulaminu.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Dowód - liczby zespolone

Post autor: ares41 »

Wskazówka \(\displaystyle{ (1+i)^2=2i}\)
brutusbruno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2012, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Dowód - liczby zespolone

Post autor: brutusbruno »

Wskazówka nr2
\(\displaystyle{ i^{4k} =1}\)


\(\displaystyle{ k \in Z}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 00:34 przez brutusbruno, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Dowód - liczby zespolone

Post autor: Dasio11 »

Wskazówka nrbez kropki! 2 jest fałszywa dla nieparzystych \(\displaystyle{ k.}\)
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Dowód - liczby zespolone

Post autor: lestkievich »

a nie lepiej z postaci trygonometrycznej??
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Dowód - liczby zespolone

Post autor: Marcinek665 »

lestkievich pisze:a nie lepiej z postaci trygonometrycznej??
Po co?

\(\displaystyle{ (i+1)^{8n} = 2^{4n} \Leftrightarrow (2i)^{4n} = 2^{4n} \Leftrightarrow 2^{4n}\cdot i^{4n} = 2^{4n} \Leftrightarrow i^{4n} = 1}\), a to zdaje się jest prawdą.

Dasio11 - nie bardzo rozumiem. \(\displaystyle{ i^{4 \cdot (2k+1)} = (i^4)^{2k+1} = 1^{2k+1}=1}\). Czy może się mylę?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Dowód - liczby zespolone

Post autor: ares41 »

Marcinek665, zauważ, że post był edytowany. Wcześniej wyglądało to trochę inaczej.
ODPOWIEDZ