Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
\(\displaystyle{ z ^{2}+5z+1-5i=0}\)
Równanie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 sty 2012, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lublin
- Podziękował: 3 razy
Równanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z^{2}+5z+1-5i=0 \\
\Delta =25-4(1-5i)=25-4+20i=21+20i \\
z _{1}= \frac{-5- \sqrt{21+20i} }{2} \\
z _{2}= \frac{-5+ \sqrt{21+20i} }{2}}\)
Czy o to chodzi?
\Delta =25-4(1-5i)=25-4+20i=21+20i \\
z _{1}= \frac{-5- \sqrt{21+20i} }{2} \\
z _{2}= \frac{-5+ \sqrt{21+20i} }{2}}\)
Czy o to chodzi?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 20:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\) można obliczyć.
Podstaw \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=x+yi}\) podnieś stronami do kwadratu i porównaj części rzeczywiste i urojone.
Podstaw \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=x+yi}\) podnieś stronami do kwadratu i porównaj części rzeczywiste i urojone.