równanie w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wittek_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2012, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: wittek_ »

\(\displaystyle{ z^{2}=\bar{z}}\)

Zaczynam od tego, że rozpisuje lewą stronę równania :
\(\displaystyle{ z^{2}=(a+bi)^{2}}\)
oraz prawą stronę jako :
\(\displaystyle{ \bar{z}=a-bi}\)
następnie przyrównuję część rzeczywistą strony lewej do części rzeczywistej strony prawej i podobnie robię z częściami urojonymi, zgadza się?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: »

Można tak, można też zacząć od zauważenia, że \(\displaystyle{ |z|=0}\) lub \(\displaystyle{ |z|=1}\) i pomnożenia w tym drugim wypadku stronami przez \(\displaystyle{ z}\) - wówczas otrzymamy równanie \(\displaystyle{ z^3=1}\).

Q.
ODPOWIEDZ