Przedstaw rozwiązanie w postaci algebraicznej i wykładniczej.
\(\displaystyle{ z ^{3} =8-8i}\)
W postaci wykładniczej jest to dosyć łatwe jednak ciężko z niej przejść do postaci algebraicznej.
Sensownym wydaje mi się rozwiązanie układu:
\(\displaystyle{ a ^{3}-3ab ^{2} = 8}\)
\(\displaystyle{ -b ^{3}+3a ^{2}b=-8}\)
Niestety zapomniałem/nigdy nie umiałem tego robic i nie mogę sobie z tym poradzić.
Rownanie zespolone
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rownanie zespolone
Będą trzy rozwiązania.
Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ 8-8i=8 \left( 1-i \right) =8 \sqrt{2} \left( \cos \frac{7\pi}{4}+ i \sin \frac{7\pi}{4} \right)}\)
Czyli mamy do rozwiązania:
\(\displaystyle{ z^3=8 \sqrt{2} \left( \cos \frac{7\pi}{4}+ i \sin \frac{7\pi}{4} \right)}\)
Skorzystaj ze wzoru na pierwiastki.
Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ 8-8i=8 \left( 1-i \right) =8 \sqrt{2} \left( \cos \frac{7\pi}{4}+ i \sin \frac{7\pi}{4} \right)}\)
Czyli mamy do rozwiązania:
\(\displaystyle{ z^3=8 \sqrt{2} \left( \cos \frac{7\pi}{4}+ i \sin \frac{7\pi}{4} \right)}\)
Skorzystaj ze wzoru na pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rownanie zespolone
Z postaci wykładniczej da się przejść do algebraicznej, trzeba tylko policzyć funkcje trygonometryczne kąta \(\displaystyle{ 15^o}\) (co nie jest trudne).
Jeśli natomiast chcesz rozwiązania czysto algebraicznego, to dodaj te równości stronami:
\(\displaystyle{ a^3-b^3 + 3ab(a-b)=0\\
(a-b)(a^2+4ab+b^2)=0}\)
Drugi nawias można potraktować jako trójmian kwadratowy od \(\displaystyle{ a}\), skąd \(\displaystyle{ a=(-2\pm \sqrt{3})b}\). Mamy więc trzy opcje na to jak zależy \(\displaystyle{ a}\) od \(\displaystyle{ b}\) - wystarczy wstawić to do któregokolwiek z równań.
Q.
Jeśli natomiast chcesz rozwiązania czysto algebraicznego, to dodaj te równości stronami:
\(\displaystyle{ a^3-b^3 + 3ab(a-b)=0\\
(a-b)(a^2+4ab+b^2)=0}\)
Drugi nawias można potraktować jako trójmian kwadratowy od \(\displaystyle{ a}\), skąd \(\displaystyle{ a=(-2\pm \sqrt{3})b}\). Mamy więc trzy opcje na to jak zależy \(\displaystyle{ a}\) od \(\displaystyle{ b}\) - wystarczy wstawić to do któregokolwiek z równań.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 lut 2012, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Rownanie zespolone
Tak chodziło o rozwiązanie czysto algebraiczne, ponieważ w pewnych sytuacjach nie ma możliwości wstukania w kalkulator ile wynosi dany kosinus.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rownanie zespolone
Można bez kalkulatora:
\(\displaystyle{ \sin 15^o=x\\
\cos 15^o = y\\
2xy = \sin 30^o = \frac 12\\
x^2+y^2=1}\)
skąd po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ x+y=\frac{\sqrt{6}}{2}}\)
i już łatwo wyznaczyć \(\displaystyle{ x,y}\).
Q.
\(\displaystyle{ \sin 15^o=x\\
\cos 15^o = y\\
2xy = \sin 30^o = \frac 12\\
x^2+y^2=1}\)
skąd po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ x+y=\frac{\sqrt{6}}{2}}\)
i już łatwo wyznaczyć \(\displaystyle{ x,y}\).
Q.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Rownanie zespolone
Albo wręcz
\(\displaystyle{ \cos^2 15^{\circ} = \frac{1+\cos^2 15^{\circ}-\sin^2 15^{\circ}}{2} = \frac{1+\cos 30^{\circ}}{2} \\ \\
\sin^2 15^{\circ} = 1-\cos^2 15^{\circ}.}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 15^{\circ} = \frac{1+\cos^2 15^{\circ}-\sin^2 15^{\circ}}{2} = \frac{1+\cos 30^{\circ}}{2} \\ \\
\sin^2 15^{\circ} = 1-\cos^2 15^{\circ}.}\)