Równanie z liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
JoyMusic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z liczb zespolonych

Post autor: JoyMusic »

Który z pierwiastków równania \(\displaystyle{ (z ^{2} +15+8i)(z ^{3} -i)=0}\) spełnia warunek: \(\displaystyle{ |z+i|<3}\)?

Mam tylko takie małe pytanie.

Czy szukając tych 'z' z nawiasów robię to w sposób:

1. Z do kwadratu =... i korzystam ze wzoru na potęgowanie oraz z do 3=... i też ze wzoru na potęgowanie

czy

2. Ze w pierwszym nawiasie pierwiastek kwadratowy a w drugim sześcienny i dalej ze wzoru na pierwiastkowanie?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 17:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie z liczb zespolonych

Post autor: bartek118 »

Jak wolisz, to jest to samo
JoyMusic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z liczb zespolonych

Post autor: JoyMusic »

W pierwiastku liczy się przecież kilka liczb. To nie ma znaczenia?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie z liczb zespolonych

Post autor: bartek118 »

Przecież w tym pierwszym sposobie też wyjdzie kilka liczb. Równanie stopnia \(\displaystyle{ n}\) ma \(\displaystyle{ n}\) rozwiązań zawsze.
JoyMusic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z liczb zespolonych

Post autor: JoyMusic »

Przecież w pierwszym sposobie jest jeden wzór, podstawiasz i jest jedno rozwiązanie, a gdy robi się pierwiastek np. 3 stopnia do 3 rozwiązania.-- 21 lutego 2012, 23:42 --Mam jeszcze jedno pytanie? Jak rozpisać to założenie?
ODPOWIEDZ