potęgowanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: lubierachowac »

\(\displaystyle{ 8(\cos 3 \pi +i\sin 3 \pi )}\) jak to dokończyć do p kartezjańskiej
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 21:45 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
kajus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 437
Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Zamość
Pomógł: 129 razy

potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: kajus »

\(\displaystyle{ 8\left( \cos3 \pi +i\sin3 \pi \right)=8\left( \cos \pi +i\sin \pi\right) =8\left( -1+0\right) =-8}\)
ODPOWIEDZ