Narysować na płaszczyźnie zbiór punktów:
\(\displaystyle{ |z+2|-|z-2|=3}\)
Liczby zespolone na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
Liczby zespolone na płaszczyźnie
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 18:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Liczby zespolone na płaszczyźnie
Można od razu z interpretacji geometrycznej, ale formalnie robi się to następująco: niech \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Wtedy mamy
\(\displaystyle{ |z+2|-|z-2|=3}\)
\(\displaystyle{ |x+iy+2|-|x+iy-2|=3}\)
\(\displaystyle{ |(x+2)+iy|-|(x-2)+iy|=3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+2)^2+y^2}-\sqrt{(x-2)^2+y^2}=3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+2)^2+y^2}=3+\sqrt{(x-2)^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ (x+2)^2+y^2=9+6\sqrt{(x-2)^2+y^2}+(x-2)^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+4x+4+y^2=9+6\sqrt{(x-2)^2+y^2}+x^2-4x+4+y^2}\)
\(\displaystyle{ 8x-9=6\sqrt{(x-2)^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ 64x^2-144x+81=36x^2-144x+144+36y^2}\)
\(\displaystyle{ 28x^2-36y^2=63}\)
\(\displaystyle{ \frac{28x^2}{63}-\frac{36y^2}{63}=1}\)
No a to jest równanie hiperboli.
PS. Trzeba sprawdzić rachunki bo liczyłem w głowie.
\(\displaystyle{ |z+2|-|z-2|=3}\)
\(\displaystyle{ |x+iy+2|-|x+iy-2|=3}\)
\(\displaystyle{ |(x+2)+iy|-|(x-2)+iy|=3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+2)^2+y^2}-\sqrt{(x-2)^2+y^2}=3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+2)^2+y^2}=3+\sqrt{(x-2)^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ (x+2)^2+y^2=9+6\sqrt{(x-2)^2+y^2}+(x-2)^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+4x+4+y^2=9+6\sqrt{(x-2)^2+y^2}+x^2-4x+4+y^2}\)
\(\displaystyle{ 8x-9=6\sqrt{(x-2)^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ 64x^2-144x+81=36x^2-144x+144+36y^2}\)
\(\displaystyle{ 28x^2-36y^2=63}\)
\(\displaystyle{ \frac{28x^2}{63}-\frac{36y^2}{63}=1}\)
No a to jest równanie hiperboli.
PS. Trzeba sprawdzić rachunki bo liczyłem w głowie.