mam takie zadanie i nie wiem jak się za nie zabrać:
\(\displaystyle{ \left| z^{2} - \overline{z } ^{2} \right|\ge 4}\) Proszę o pomoc jak rozwiązać je krok po kroku.
narysować na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
narysować na płaszczyźnie zespolonej
Niech \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Wtedy
\(\displaystyle{ |z^2-\bar{z}^2|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |(x+iy)^2-(x-iy)^2|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |x^2+2xyi-y^2-x^2+2xyi+y^2|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |4xyi|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |4xy|>4}\)
\(\displaystyle{ 4xy>4\vee 4xy<-4}\)
\(\displaystyle{ y>\frac{1}{x}\vee y<-\frac{1}{x}}\)
Rysujesz te dwie hiperbole i zaznaczasz odpowiednie części.
\(\displaystyle{ |z^2-\bar{z}^2|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |(x+iy)^2-(x-iy)^2|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |x^2+2xyi-y^2-x^2+2xyi+y^2|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |4xyi|\ge4}\)
\(\displaystyle{ |4xy|>4}\)
\(\displaystyle{ 4xy>4\vee 4xy<-4}\)
\(\displaystyle{ y>\frac{1}{x}\vee y<-\frac{1}{x}}\)
Rysujesz te dwie hiperbole i zaznaczasz odpowiednie części.
narysować na płaszczyźnie zespolonej
dziękuję bardzo bez tej końcówki tak rozwiązałam, ale wydawało mi się że to jest źle...
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
narysować na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ (x, y)=\left(-10, \frac{1}{20} \right)}\) nie spełnia \(\displaystyle{ |xy|>1,}\) a spełnia
\(\displaystyle{ y>\frac{1}{x}.}\)
Zbiorek \(\displaystyle{ |xy|=1}\) składa się z czterech hiperboli. Prawidłowym rozwiązaniem będzie zbiór punktów na tych hiperbolach i na zewnątrz nich, tzn. dalej od środka układu.
\(\displaystyle{ y>\frac{1}{x}.}\)
Zbiorek \(\displaystyle{ |xy|=1}\) składa się z czterech hiperboli. Prawidłowym rozwiązaniem będzie zbiór punktów na tych hiperbolach i na zewnątrz nich, tzn. dalej od środka układu.