znaleźć wierzchołki kwadratu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

znaleźć wierzchołki kwadratu

Post autor: smmileey »

Punkty \(\displaystyle{ z_1=1-3i,z_2=-1+5i}\) są przeciwległymi wierzhołkami kwadratu. Wyznaczyć położenia pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
Chcę sprawdzić, czy dobrze to rozumiem.

Domyślam się, że trzeba to zrobić w oparciu o pierwiastki liczb zespolonych, z tym, że środek układu współrzędnych nie będzie środkiem kwadratu. Czyli wypada na to, że środek kwadratu to będzie :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot ( z_1+z_3)=i}\). Czyli środek przekątnej \(\displaystyle{ z_1z_3}\) znajduje się w punkcie \(\displaystyle{ i}\). Teraz jeśli przesunę środek na punkt \(\displaystyle{ 0}\), wówczas\(\displaystyle{ z_1'=1-4i}\). Mogę teraz łatwo obliczyć, że np. \(\displaystyle{ z_2'=4+i}\), czyli \(\displaystyle{ z_2=4+2i}\). Tak samo dla punktu \(\displaystyle{ z_4}\). Dobrze myślę?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

znaleźć wierzchołki kwadratu

Post autor: »

Zgadza się.

Q.
lucas7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 maja 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

znaleźć wierzchołki kwadratu

Post autor: lucas7 »

Mógłby ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi? Niestety nie bardzo rozumiem drugiej części wypowiedzi smmileey.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

znaleźć wierzchołki kwadratu

Post autor: Gouranga »

lucas7, a jakie masz pojęcie o liczbach zespolonych?
lucas7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 maja 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

znaleźć wierzchołki kwadratu

Post autor: lucas7 »

smmileey pisze:Punkty \(\displaystyle{ z_1=1-3i,z_2=-1+5i}\) są przeciwległymi wierzhołkami kwadratu. Wyznaczyć położenia pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
Chcę sprawdzić, czy dobrze to rozumiem.

Domyślam się, że trzeba to zrobić w oparciu o pierwiastki liczb zespolonych, z tym, że środek układu współrzędnych nie będzie środkiem kwadratu. Czyli wypada na to, że środek kwadratu to będzie :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot ( z_1+z_3)=i}\). Czyli środek przekątnej \(\displaystyle{ z_1z_3}\) znajduje się w punkcie \(\displaystyle{ i}\).
Tzn?
Z tego zadania wiem tylko, że z1 ma współrzędne (1,-3), z3 (-1,5), cytowaną wypowiedź rozumiem, dalej już chyba nie ogarniam
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znaleźć wierzchołki kwadratu

Post autor: Kartezjusz »

Można też skorzystać z interpretacji geo9metrycznej licb zespolonych i mamy zadanie z geometrii analitycznej na poziomie maturalnym.
ODPOWIEDZ