narysować zbiory liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

narysować zbiory liczb zespolonych

Post autor: smmileey »

a)\(\displaystyle{ arg( \overline {z}-1-2i)= \frac{3 \pi }{2}}\)
Wiem, że jest wzór \(\displaystyle{ arg(\overline {z})=2 \pi -z}\), ale tutaj jest nieco inaczej. Jak się należy za to zabrać?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

narysować zbiory liczb zespolonych

Post autor: ares41 »

Podstawienie \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

narysować zbiory liczb zespolonych

Post autor: smmileey »

Dobrze, a czy są jakieś wzory tego typu, o których wspomniałem w pierwszym poście?
ODPOWIEDZ