moduł postaci wykładniczej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

moduł postaci wykładniczej

Post autor: KasienkaG »

jak obliczyć \(\displaystyle{ \left| e^{i}\right|}\)?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

moduł postaci wykładniczej

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ |e^{i}|=|\cos1 + i \sin 1|= \sqrt{\cos^21 +\sin^21}=1}\)
Kmitah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 16 lut 2012, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Białystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

moduł postaci wykładniczej

Post autor: Kmitah »

\(\displaystyle{ e^{ix} = \cos x + i \sin x}\), czyli \(\displaystyle{ |e^i|=|e^{1i}|=|\cos 1 + i \sin 1|= \sqrt{\cos^2 1 + \sin^2 1} = 1}\).

Nawiasem mówiąc, zawsze \(\displaystyle{ |e^{ix}|}\), dla \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}}\) jest równy 1. Ma to związek z tym, że każdą liczbę zespoloną można zapisać w postaci \(\displaystyle{ z=|z|e^{ix}}\), a iloczyn modułów to moduł iloczynu. Liczby postaci \(\displaystyle{ e^{ix}}\) leżą na okręgu jednostkowym, zaś zbiór liczb tej postaci, dla \(\displaystyle{ xin[0; 2pi)}\) stanowi cały okrąg jednostkowy, tj. okrąg o środku w zerze i promieniu 1.
ODPOWIEDZ