Pierwiastek z potęgi liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Pendulum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 mar 2011, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Pierwiastek z potęgi liczby zespolonej

Post autor: Pendulum »

Mógłby mi ktoś powiedzieć, na czym polega haczyk w zadaniu: \(\displaystyle{ \sqrt[ 2 ]{(5-4i)^{4}}}\), bo wątpie aby chodziło o proste podzielenie potęgi przez pierwiastek.
miodzio1988

Pierwiastek z potęgi liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

Az cztery pierwiastki powinieneś dostać, więc tak sobie potęg nie możemy skrócić
Pendulum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 mar 2011, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Pierwiastek z potęgi liczby zespolonej

Post autor: Pendulum »

Ale treść zadania to "oblicz", więc wciąż nie możemy tak zrobić?
miodzio1988

Pierwiastek z potęgi liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

Nie możemy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Pierwiastek z potęgi liczby zespolonej

Post autor: »

Pendulum pisze:na czym polega haczyk w zadaniu: \(\displaystyle{ \sqrt[ 2 ]{(5-4i)^{4}}}\), bo wątpie aby chodziło o proste podzielenie potęgi przez pierwiastek.
Prawie. Pytasz o rozwiązania równania:
\(\displaystyle{ z^2 = (5-4i)^4}\)
czyli:
\(\displaystyle{ z^2-((5-4i)^2)^2=0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \left( z- (5-4i)^2\right) \left( z + (5-4i)^2\right) =0}\)
skąd już łatwo odczytać rozwiązania.

W ogólności zaś jeśli pytasz o pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z jakiejś liczby, to zawsze wystarczy odgadnąć jeden, a następnie wymnożyć go przez wszystkie pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z jedynki. Tak jak można było też tutaj: odgadujemy jeden pierwiastek \(\displaystyle{ (5-4i)^2}\), a następnie wymnażamy go przez wszystkie pierwiastki drugiego stopnia z jedynki, czyli przez \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\).

Q.
Pendulum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 mar 2011, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Pierwiastek z potęgi liczby zespolonej

Post autor: Pendulum »

Ok, dzięki wielkie za pomoc.
ODPOWIEDZ