Strasznie potrzebuje pomocy z zadaniem, jutro mam kolokwium i nie mam pojecia jak sie za to zabrac. Jeżeli ktos mógłby pokazac rozwiązanie tego typu problemu krok po kroku. Szukałem i nie moge znaleźc w internecie dobrego wytlumaczenia.
Wykazac ze antyhomografia
\(\displaystyle{ m(z)= \frac{1}{\bar{z}+3}}\)
przekształca górną półpłaszczyznę na górną półpłaszczyznę .
Antyhomografia przekształcenie
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 1 raz
Antyhomografia przekształcenie
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 21:48 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Antyhomografia przekształcenie
Weź dowolną liczbę z górnej półpłaszczyzny, tzn. jakieś \(\displaystyle{ z=x+y \mathrm i}\) dla \(\displaystyle{ y>0}\) i pokaż, że \(\displaystyle{ \mathrm{Im} \; m(z)>0.}\)
Z drugiej strony, weź dowolny element górnej półpłaszczyzny \(\displaystyle{ w=u+v \mathrm i}\) dla \(\displaystyle{ v>0}\) i znajdź takie \(\displaystyle{ z,}\) że \(\displaystyle{ m(z)=w.}\)
Pierwsze rozumowanie da wniosek, że zbiór wartości \(\displaystyle{ m}\) zawiera się w górnej półpłaszczyźnie. Drugie, że odwzorowanie jest "na".
Z drugiej strony, weź dowolny element górnej półpłaszczyzny \(\displaystyle{ w=u+v \mathrm i}\) dla \(\displaystyle{ v>0}\) i znajdź takie \(\displaystyle{ z,}\) że \(\displaystyle{ m(z)=w.}\)
Pierwsze rozumowanie da wniosek, że zbiór wartości \(\displaystyle{ m}\) zawiera się w górnej półpłaszczyźnie. Drugie, że odwzorowanie jest "na".
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
Antyhomografia przekształcenie
Witam,
czy tutaj z treści zadania wynika, że w rozumowaniu "na" liczba z musi mieć część urojoną większą od 0?
czy tutaj z treści zadania wynika, że w rozumowaniu "na" liczba z musi mieć część urojoną większą od 0?