Rozwiąż równanie - liczba zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bi3liq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 lut 2012, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie - liczba zespolona

Post autor: bi3liq »

Jak do tego podejść?

\(\displaystyle{ z^{4} +\left( 2-2i\right) z=0}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozwiąż równanie - liczba zespolona

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ z=0}\) lub \(\displaystyle{ z}\) jest pierwiastkiem trzeciego stopnia z liczby \(\displaystyle{ -2+2i}\)
bi3liq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 lut 2012, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie - liczba zespolona

Post autor: bi3liq »

Skąd wynika \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-2+2i}}\) ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozwiąż równanie - liczba zespolona

Post autor: lukasz1804 »

Mamy \(\displaystyle{ z(z^3+2-2i)=0}\), więc \(\displaystyle{ z=0}\) lub \(\displaystyle{ z^3=-2+2i}\).
bi3liq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 lut 2012, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie - liczba zespolona

Post autor: bi3liq »

Dziekuję, już rozumiem i wiem co robiłem źle
ODPOWIEDZ