Witam. Proszę o pilną pomoc i odpowiedź na pytanie:
Jaka jest różnica między tymi dwoma przykładami w zb.l. zespolonych
a) \(\displaystyle{ Z^{2}+4Z+5=0}\)
b) \(\displaystyle{ Z^{2}-2iZ+3=0}\)
Chodzi mi konkretnie o to "i" które się wtrąciło w drugim przykładzie.
Proszę również o rozwiązanie w miarę możliwości gdyż chcę sprawdzić czy dobrze robię.
Wyniki w przykładzie "a" wyszły mi:
\(\displaystyle{ Z_{1}=-2-i}\)
\(\displaystyle{ Z_{2}=-2+i}\)
Bardzo pilne! Z góry dziękuję.
Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych.
- stoq1991
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 11 razy
Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych.
Dziękuję bardzo Już rozumiem, pomyliło mi się coś.marika331 pisze:Przykład a dobrze, w przykładzie b współczynnik b jest równy -2i
-- 11 lut 2012, o 09:36 --
Nadal mam problem, gdyż jak liczę deltę ze współczynników:
\(\displaystyle{ a=1 \\
b=-2i \\
c=3}\)
To otrzymuje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \Delta = 4i ^{2} -12}\)
po czym pierwiastkując wychodzą mi jakieś bzdury.
Można prosić o jakąś radę?
-- 11 lut 2012, o 09:50 --
Dodam że to pilne, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź!
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, o 11:32 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych.
Czemu bzdury ?
\(\displaystyle{ i^2=-1\\
\Delta=-4-12=-16\\
\sqrt{\Delta}=\pm4i}\)
Tutaj wybierasz jeden pierwiastek z wyróżnika i wstawiasz do wzoru na pierwiastki
W obydwu tych równaniach mogłeś ze wzorów skróconego mnożenia skorzystać
\(\displaystyle{ i^2=-1\\
\Delta=-4-12=-16\\
\sqrt{\Delta}=\pm4i}\)
Tutaj wybierasz jeden pierwiastek z wyróżnika i wstawiasz do wzoru na pierwiastki
W obydwu tych równaniach mogłeś ze wzorów skróconego mnożenia skorzystać
- stoq1991
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 11 razy
Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych.
Kłania się u mnie brak zasadniczej teorii. Nie wiedziałem że jest taka zależność że \(\displaystyle{ i^{2}=-1}\) Dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, o 13:26 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach