Rozwiąż równanie, wyznacz na wyk zespolonej jego pierwiastki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
czacha08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2012, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie, wyznacz na wyk zespolonej jego pierwiastki

Post autor: czacha08 »

Treść zadania:
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ 2z+(4-i) \overline{z}=7+i}\)
oraz wyznacz na wykresie zespolonej jej pierwiastki.

Rozwiązanie:

\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}=x-yi}\)

podstawiam

\(\displaystyle{ 2(x+yi)+(4-i)(x-yi)=7+i}\)
...
\(\displaystyle{ 6x-y-2yi-xi=7+i}\)

teraz robię układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-y=7\\ -2y-x=1 \end{cases}}\)

rozwiązuje go i wychodzi:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\ y=-1 \end{cases}}\)

Odpowiedź: \(\displaystyle{ z=(1,-1)}\)

czy może ktoś luknąć czy tak ma to wyglądać?
Mam problem z tą drugą częścią zadania "wyznacz na wykresie zespolonej jej pierwiastki"
czy ten wykres to ma być wektor z (0,0) do punktu (x,y) czyli (1,-1)? Jeżeli tak to jak wyznaczyć te pierwiastki?
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

Rozwiąż równanie, wyznacz na wyk zespolonej jego pierwiastki

Post autor: kkk »

Jeżeli przeliczyłeś dobrze, czego nie sprawdzam, to będzie ok. Ogólnie idea rozwiązania jest ok.

Co do drugiej części zadania, to trzeba będzie tylko tę liczbę zaznaczyć. Tak przynajmniej ja bym zrobił, bo liczba z występowała w potędze 1, więc rozwiązanie jest jedno.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Rozwiąż równanie, wyznacz na wyk zespolonej jego pierwiastki

Post autor: pawellogrd »

Wyszła Ci jedna konkretna współrzędna x-owa i y-kowa więc to będzie tylko ten jeden punkt i nic więcej
ODPOWIEDZ