liczby zespolone z ujemną deltą
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Liczby zespolone z ujemną deltą. Podstawić i^2 i wyliczyć miejsce zerowe x1 i x2. Podstawić i rozwiązać.
\(\displaystyle{ \left( \frac{13}{6} \cdot \frac{x_{1} - x_{2}}{x_{1}}- x_{1} \right) ^{2} ; x^{2}-4x+13=0}\)
delta mi wyszła : \(\displaystyle{ \sqrt{-36}= \sqrt{36 \cdot (-1)}= 6i^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=2- 3i^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=2+3i^{2}}\)
Proszę o podstawienie do równania i rozwiązanie o ile dobrze x1 i x2 obliczyłam ...
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \left( \frac{13}{6} \cdot \frac{x_{1} - x_{2}}{x_{1}}- x_{1} \right) ^{2} ; x^{2}-4x+13=0}\)
delta mi wyszła : \(\displaystyle{ \sqrt{-36}= \sqrt{36 \cdot (-1)}= 6i^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=2- 3i^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=2+3i^{2}}\)
Proszę o podstawienie do równania i rozwiązanie o ile dobrze x1 i x2 obliczyłam ...
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, o 15:50 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Źle obliczyłaś.
\(\displaystyle{ \Delta=-36=36i^2,\ \sqrt{\Delta}=6i}\)
wtedy \(\displaystyle{ x_1=2-3i,\ x_2=2+3i}\)
Co do obliczeń (trochę można mieć wątpliwości do treści zadania, kwestia, który pierwiastek to \(\displaystyle{ x_1}\), a który \(\displaystyle{ x_2}\), to przecież jest umowne), ale wykonajmy:
\(\displaystyle{ \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{x_1-x_2}{x_1}-x_1\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{2-3i-2-3i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i(2+3i)}{13}-2+3i\right)^2=(-12i+18-2+3i)^2=(16-9i)^2=256-81-288i=175-288i}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-36=36i^2,\ \sqrt{\Delta}=6i}\)
wtedy \(\displaystyle{ x_1=2-3i,\ x_2=2+3i}\)
Co do obliczeń (trochę można mieć wątpliwości do treści zadania, kwestia, który pierwiastek to \(\displaystyle{ x_1}\), a który \(\displaystyle{ x_2}\), to przecież jest umowne), ale wykonajmy:
\(\displaystyle{ \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{x_1-x_2}{x_1}-x_1\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{2-3i-2-3i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i(2+3i)}{13}-2+3i\right)^2=(-12i+18-2+3i)^2=(16-9i)^2=256-81-288i=175-288i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Dziękuję Ci, ale gdzie się podziała \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) po skróceniu tych \(\displaystyle{ \frac{13}{6}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Nie rozumiem :/
Według mnie to tak:
\(\displaystyle{ \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{x_1-x_2}{x_1}-x_1\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{2-3i-2-3i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i(2+3i)}{(2-3i) \cdot (2+3i)}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-12i-18}{13}-2+3i\right)^2=
\left( \frac{1}{6} \cdot (-12i-18)-2+3i \right)^2=\\
\left( -2i-3-2+3i\right)^2=(i-5)^2}\)
Według mnie to tak:
\(\displaystyle{ \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{x_1-x_2}{x_1}-x_1\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{2-3i-2-3i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i(2+3i)}{(2-3i) \cdot (2+3i)}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-12i-18}{13}-2+3i\right)^2=
\left( \frac{1}{6} \cdot (-12i-18)-2+3i \right)^2=\\
\left( -2i-3-2+3i\right)^2=(i-5)^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Oj, przepraszam, z jednej strony skróciłem przez 6, a z drugiej pomnożyłem i wyglądało na to, że jej już nie ma, ale tak to jest jak się to robi w TeX-u, bez podglądu.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Czyli dobrze obliczyłam ?? Możesz sprawdzic ?chris_f pisze:Oj, przepraszam, z jednej strony skróciłem przez 6, a z drugiej pomnożyłem i wyglądało na to, że jej już nie ma, ale tak to jest jak się to robi w TeX-u, bez podglądu.
I jeśli tak to czy na końcu wzór skróconego mnożenia liczę ??
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Źle wymnożone \(\displaystyle{ -6 \mathrm i (2+3 \mathrm i).}\)Studentka2012 pisze:\(\displaystyle{ \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i(2+3i)}{(2-3i) \cdot (2+3i)}-2+3i\right)^2= \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-12i-18}{13}-2+3i\right)^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
liczby zespolone z ujemną deltą
Proszę was o ostateczne (mam nadzieję) sprawdzenie ...
\(\displaystyle{ \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{x_1-x_2}{x_1}-x_1\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{2-3i-2-3i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i(2+3i)}{(2-3i) \cdot (2+3i)}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-12i-18i^{2} }{13}-2+3i\right)^2=
\left( \frac{1}{6} \cdot (-12i+18)-2+3i \right)^2=\\
\left( -2i+3-2+3i\right)^2=(i+1)^2= i^{2}+2i+1=-1+2i+1=2i}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \left(\frac{13}{6}\cdot\frac{x_1-x_2}{x_1}-x_1\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{2-3i-2-3i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i}{2-3i}-2+3i\right)^2=\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-6i(2+3i)}{(2-3i) \cdot (2+3i)}-2+3i\right)^2=\\
\left(\frac{13}{6}\cdot\frac{-12i-18i^{2} }{13}-2+3i\right)^2=
\left( \frac{1}{6} \cdot (-12i+18)-2+3i \right)^2=\\
\left( -2i+3-2+3i\right)^2=(i+1)^2= i^{2}+2i+1=-1+2i+1=2i}\)
Pozdrawiam