mam taki wynik:
\(\displaystyle{ 2 ^{6} \left( \cos \left( -3 \pi \right) + i \sin \left( -3 \pi \right) \right) =2 ^{6} \left( -1+0 \right) =64}\)
dlaczego \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 0}\)?!
oblicz wartosci podanych wyrażen
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
oblicz wartosci podanych wyrażen
Ostatnio zmieniony 9 lut 2012, o 17:18 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
oblicz wartosci podanych wyrażen
znalazlem tabelki, mam przed oczyma ale nadal jest to dla mnie niejasne... czy mógłbyś rozwinąć wypowiedz? Dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
oblicz wartosci podanych wyrażen
\(\displaystyle{ \cos (-3 \pi) = \cos (- \pi) = \cos (\pi) = \cos \left( \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{2} \right) = -\sin \left( \frac{\pi}{2} \right) =-1}\)
\(\displaystyle{ \sin (-3 \pi) = \sin (- \pi) = \sin (\pi) = \sin \left( \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{2} \right) = \cos \left( \frac{\pi}{2} \right) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin (-3 \pi) = \sin (- \pi) = \sin (\pi) = \sin \left( \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{2} \right) = \cos \left( \frac{\pi}{2} \right) =0}\)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, o 15:39 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.