mam wątpliwości dotyczące zadania, wykonałem je, i wyszło mi ze kąt \(\displaystyle{ \cos = \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin = - \frac{1}{2}}\)
wedlug tabelki jest to: \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\),
moje pytanie jest następujace:
- \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) jest na minusie bo cos daje plus a sin minus, czy tak?
- skąd się wzięło \(\displaystyle{ 2k \pi}\) tabelka nic takiego nie sugeruje...
sin cos / tabela
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 19:38
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 6 razy
sin cos / tabela
Funkcja cosinus jest funkcją parzystą: \(\displaystyle{ \cos x=\cos (-x)}\)
Sin i Cos to funkcje okresowe o podstawowym okresie \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
Sin i Cos to funkcje okresowe o podstawowym okresie \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, o 15:37 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.