Hej mam do rozwiązania zadanie:
Obliczyć: \(\displaystyle{ \left( \sqrt[]{3}+i\right)^{8}}\)
To co zacząłem:
\(\displaystyle{ |Z|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2}+1^{2}} = \sqrt{3+1} = 2}\)
\(\displaystyle{ cos \varphi = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \varphi = ?}\)
I co dalej jak obliczyć \(\displaystyle{ \varphi}\) ? Wiem że z argumentu jakoś aczkolwiek nie wiem jak.
Z góry dzięki za pomoc.
Potega liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 lut 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Potega liczby zespolonej
\(\displaystyle{ |Z|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2}+1^{2}} = \sqrt{3+1} = 2
cos \varphi = \frac{ \sqrt{3} }{ 2 }}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi = \frac{-1}{ 2} }}\)
Tutaj był błąd ;] No a teraz z tego należy odczytać stopnie ;]
cos \varphi = \frac{ \sqrt{3} }{ 2 }}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi = \frac{-1}{ 2} }}\)
Tutaj był błąd ;] No a teraz z tego należy odczytać stopnie ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 lut 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 3 razy
Potega liczby zespolonej
Kurcze bo źle napisałem.
Tam powinno być raczej: \(\displaystyle{ |Z|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2} + i ^{2} }}\)
o ile dobrze myślę, z tego:
\(\displaystyle{ \sqrt{3-1}+ \sqrt{2}}\)
Tam powinno być raczej: \(\displaystyle{ |Z|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2} + i ^{2} }}\)
o ile dobrze myślę, z tego:
\(\displaystyle{ \sqrt{3-1}+ \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 lut 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 3 razy
Potega liczby zespolonej
Dobra a masz może dobrą tablicę z której bym mógł to odczytać, niestety nie jestem teraz w domu, a na necie nie mogę znaleźć. :s
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 lut 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Potega liczby zespolonej
cos dodatni , sinus ujemny więc IV ćwiartka
z tablicy daje nam \(\displaystyle{ 30}\) stopni
Wiec \(\displaystyle{ 360 - 30 = 330}\) ;]
-- 8 lut 2012, o 21:14 --
A co do tablicy odsyłam na stronę :
[ciach]
cale zestawienie ;]
z tablicy daje nam \(\displaystyle{ 30}\) stopni
Wiec \(\displaystyle{ 360 - 30 = 330}\) ;]
-- 8 lut 2012, o 21:14 --
A co do tablicy odsyłam na stronę :
[ciach]
cale zestawienie ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 lut 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 3 razy
Potega liczby zespolonej
Dobra zabrałem się za liczenia od nowa, gdyż sinus jednak wychodzi dodatni po tych wszystkich zmianach.
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}+i \right)^{8}}\)
\(\displaystyle{ Z= \sqrt{3}+i}\)
\(\displaystyle{ \left|Z\right| = \sqrt{ \sqrt{3}^{2}+1 ^{2} }= \sqrt{3+1}= \sqrt{4}=2}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \varphi= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 30^{o}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}+i\right)^{8}= 2^{8} \left( \cos \frac{8\pi}{6}+ i \sin \frac{8\pi}{6} \right)= 2^{8} \left( \cos \frac{\pi}{3}+ i \sin \frac{\pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}=60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}+i\right)^{8}= 2^{8} \left( \frac{1}{2}+ i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)= 2^{7} \left( 1+i \sqrt{3} \right)}\)
Sprawdzi ktoś czy jest to dobrze?
Dobra a co w przypadku:
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}-i\right) ^{8}}\)
\(\displaystyle{ Z= \sqrt{3}-i}\)
i teraz:
\(\displaystyle{ \left|Z\right|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2} - 1^{2} }= \sqrt{2}}\)
czy?:
\(\displaystyle{ \left|Z\right|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2} +1^{2} }= 2}\)
Bardziej mi się zdaje że raczej \(\displaystyle{ |Z|= 2.}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}+i \right)^{8}}\)
\(\displaystyle{ Z= \sqrt{3}+i}\)
\(\displaystyle{ \left|Z\right| = \sqrt{ \sqrt{3}^{2}+1 ^{2} }= \sqrt{3+1}= \sqrt{4}=2}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \varphi= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 30^{o}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}+i\right)^{8}= 2^{8} \left( \cos \frac{8\pi}{6}+ i \sin \frac{8\pi}{6} \right)= 2^{8} \left( \cos \frac{\pi}{3}+ i \sin \frac{\pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}=60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}+i\right)^{8}= 2^{8} \left( \frac{1}{2}+ i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)= 2^{7} \left( 1+i \sqrt{3} \right)}\)
Sprawdzi ktoś czy jest to dobrze?
Dobra a co w przypadku:
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}-i\right) ^{8}}\)
\(\displaystyle{ Z= \sqrt{3}-i}\)
i teraz:
\(\displaystyle{ \left|Z\right|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2} - 1^{2} }= \sqrt{2}}\)
czy?:
\(\displaystyle{ \left|Z\right|= \sqrt{ \sqrt{3}^{2} +1^{2} }= 2}\)
Bardziej mi się zdaje że raczej \(\displaystyle{ |Z|= 2.}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2012, o 15:15 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.