zaznaczyć na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
khrhr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Honolulu

zaznaczyć na płaszczyźnie

Post autor: khrhr »

Nie wiem zbytnio jak ma to wyglądać,a mianowicie mamy takie zadanko

\(\displaystyle{ \mathrm{Im} \left( iz \right) +2\mathrm{Im}z>0 \wedge z ^{2} +iz+6=0}\)

drugie to normalnie pierwiastki się zadaje.

a pierwsze \(\displaystyle{ \mathrm{Im}(i) \cdot \mathrm{Im}(z)+2\mathrm{Im}z>0}\)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 14:54 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

zaznaczyć na płaszczyźnie

Post autor: ares41 »

Podstawienie \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
khrhr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Honolulu

zaznaczyć na płaszczyźnie

Post autor: khrhr »

sorry, w pierwszym ma być mniejsze od 0.
Próbowałam z podstawianiem, ale stoję w martwym pkcie.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

zaznaczyć na płaszczyźnie

Post autor: ares41 »

Pokaż swoje obliczenia - sprawdzimy.
khrhr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Honolulu

zaznaczyć na płaszczyźnie

Post autor: khrhr »

\(\displaystyle{ \mathrm{Im} \left( i \right) \cdot \mathrm{Im} \left( a+bi \right) +2\mathrm{Im} \left( a+bi \right) <0\\ \mathrm{Im} \left( ai \right) \cdot \mathrm{Im} \left( -b \right) +2\mathrm{Im} \left( a \right) +2\mathrm{Im} \left( bi \right) <0}\)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 15:21 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

zaznaczyć na płaszczyźnie

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \mathrm{Im} \left( z_1z_2 \right) \neq \mathrm{Im} \left( z_1 \right) \mathrm{Im} \left( z_2 \right)}\)

Zrób podstawienie od razu w wyjściowej nierówności.
ODPOWIEDZ