Witam,
Mógłby mi ktoś pomóc przy zadaniu :
Wyznacz pierwiastek stopnia trzeciego z \(\displaystyle{ (2+i)^{6}}\)
Wyznaczyć pierwiastek stopnia trzeciego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 lut 2012, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć pierwiastek stopnia trzeciego
Dziękuje.
Mógłby ktoś mi sprawdzić czy podane proponowane rozwiązania są prawidłowe?:
\(\displaystyle{ (2+j)^6 = ((2+j)^2))^3}\)
\(\displaystyle{ \varepsilon_{1} = (2+j)^2 = 3+4j
\varepsilon_{k}=\cos \frac{2k\pi}{n}+j\sin \frac{2k\pi}{n}
\varepsilon_{2}=\cos \frac{4\pi}{3}+j\sin \frac{4\pi}{3}=-\frac{1}{2}-j\frac{\sqrt{3}}{2}4
\varepsilon_{3}= (3+4j)\cdot(-\frac{1}{2}-j\frac{\sqrt{3}}{2})}\)
Mógłby ktoś mi sprawdzić czy podane proponowane rozwiązania są prawidłowe?:
\(\displaystyle{ (2+j)^6 = ((2+j)^2))^3}\)
\(\displaystyle{ \varepsilon_{1} = (2+j)^2 = 3+4j
\varepsilon_{k}=\cos \frac{2k\pi}{n}+j\sin \frac{2k\pi}{n}
\varepsilon_{2}=\cos \frac{4\pi}{3}+j\sin \frac{4\pi}{3}=-\frac{1}{2}-j\frac{\sqrt{3}}{2}4
\varepsilon_{3}= (3+4j)\cdot(-\frac{1}{2}-j\frac{\sqrt{3}}{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznaczyć pierwiastek stopnia trzeciego
Strasznie pomieszałeś z oznaczeniami.
Mamy: \(\displaystyle{ \varepsilon_0=1, \varepsilon_1=-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2},\varepsilon_2=-\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
W takim razie:
\(\displaystyle{ z_0= (4+3i)\cdot 1\\
z_1 =(4+3i)\cdot \left( -\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right) \\
z_2 =(4+3i)\cdot \left( -\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)}\)
Q.
Mamy: \(\displaystyle{ \varepsilon_0=1, \varepsilon_1=-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2},\varepsilon_2=-\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
W takim razie:
\(\displaystyle{ z_0= (4+3i)\cdot 1\\
z_1 =(4+3i)\cdot \left( -\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right) \\
z_2 =(4+3i)\cdot \left( -\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)}\)
Q.