Potęgowanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
giver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: giver »

Oblicz \(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^n}\)
Moje częściowe rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^n = \sqrt{2}^n \cdot \left( \cos \frac{n \pi }{4} + i \sin \frac{n \pi }{4} \right)}\)
Wydaje mi się, że powinny być 4 ogóln e rozwiązania, w zależność w której ćwiartce płaszczyzny zespolonej liczba się znajdzie, więc idąc tym tropem:
\(\displaystyle{ 4k=n}\)
\(\displaystyle{ 4k+1=n}\)
\(\displaystyle{ 4k+2=n}\)
\(\displaystyle{ 4k+3=n}\)
Problem już się pojawił dla pierwszej możliwości:
\(\displaystyle{ \cos k \pi =-1 \vee 1}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2012, o 14:58 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: Vardamir »

Rozwiązanie jest jedno, zależne od n:

\(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^n = \sqrt{2}^n \cdot \left( \cos \frac{n \pi }{4} + i \sin \frac{n \pi }{4} \right)}\)

4 rozwiązania byłyby przy pierwiastku 4 stopnia, czyli gdybyś miał rozwiązać:

\(\displaystyle{ \sqrt[4]{1+i}}\)
giver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: giver »

Takie rozwiązanie nie jest pełne wg. mojego wykładowcy Wspominał właśnie o rozpisaniu dla 4 przypadków.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: ares41 »

To sprawdź co będzie, gdy \(\displaystyle{ n}\) jest postaci \(\displaystyle{ 4k+l}\), gdzie \(\displaystyle{ l\in \left\{ 0,1,2,3 \right\}}\)
Chodzi o uproszczenie tego wyrażenia.
ODPOWIEDZ