\(\displaystyle{ (2+i)z^2-(5-i)z+(2+2i)=0}\)
Obliczyłem deltę i wyszła mi \(\displaystyle{ 16-34i}\)
Myślałem, żeby zrobić to takim sposobem:
\(\displaystyle{ x^2-y^2=16 \\
2xy=34 \\
x^2+y^2= \sqrt{16^2+34^2}}\)
Tylko, że pierwiastek wychodzi taki nieprzyjemny i zastanawiam się, czy gdzieś nie pomyliłem się w obliczeniach.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Równanie liczby zespolone
Równanie liczby zespolone
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 15:20 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do następnej linijki w obrębie klamer[latex][/latex] to \\.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do następnej linijki w obrębie klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie liczby zespolone
Powodzenia... :]marika331 pisze:pierwiastek wyliczamy korzystając z postaci trygonometrycznej
Chyba raczej masz na myśli deltę równania z którego wyznacza się \(\displaystyle{ t=x^2}\). I niestety zdaje się, że tak właśnie wychodzi - istotnie prowadzi to do koszmarnego rozwiązania równania wyjściowego.CamillooS pisze:\(\displaystyle{ x^2+y^2= \sqrt{16^2+34^2}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie liczby zespolone
Z układu równań lub korzystając ze wzoru de Moivre'a. W tym wypadku zdecydowanie najprościej otrzymać wynik z układu równań, choć postać tego wyniku jest bardzo nieprzyjemna (zagnieżdżone pierwiastki).marika331 pisze:Jak oblicza się pierwiastek z liczby zespolonej?
Q.