ważne rownanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

ważne rownanie

Post autor: antol »

\(\displaystyle{ z^{3}=i \cdot [(z+2i) ^{3}]}\)

Jak to szybko rozwiązać.
próbowałem w ten sposób aby policzyć 3 pierwiastki z \(\displaystyle{ i}\) i potem po kolei mnożyć je przez \(\displaystyle{ \frac{z}{z+2i}}\), ale coś mi przestało wychodzić. Później probowałem korzystać ze wzorów skróconego mnożenia i sie w końcu pogubiłem. Proszę o rade. Z góry dzieki
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 15:20 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

ważne rownanie

Post autor: sdamian »

przedstaw równanie w postaci \(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{i}(z+2i) (\ast)}\)
liczysz pierwiastki stopnia trzeciego z \(\displaystyle{ i}\)
i każdy z nich podstawiasz do równania \(\displaystyle{ (\ast)}\)
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

ważne rownanie

Post autor: antol »

sdamian pisze:przedstaw równanie w postaci \(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{i}(z+2i) (\ast)}\)
liczysz pierwiastki stopnia trzeciego z \(\displaystyle{ i}\)
i każdy z nich podstawiasz do równania \(\displaystyle{ (\ast)}\)
no dobra wyliczyłem 1 z pierwiastków \(\displaystyle{ wi_0=-i}\)
no i podstawiam do rownania \(\displaystyle{ (*)}\) i wychodzi cos takiego
\(\displaystyle{ z=-i \cdot (z+2i)}\) i co teraz wymnożyć i podstawić pod z \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

ważne rownanie

Post autor: sdamian »

jesli dobrze wyliczyłeś pierwiastki st. trzeciego z \(\displaystyle{ i}\)
to teraz
równanie
\(\displaystyle{ z=-i \cdot (z+2i)}\) jest równaniem liniowym z niewiadomą zespoloną \(\displaystyle{ z}\) o współczynnikach zespolonych - rozwiązuje się je w identyczny sposób jak równanie z niewiadomą rzeczywistą o współczynnikach rzeczywistych (jak nieraz w szkole mówili - "niewiadome na jedną stronę, liczby na drugą stronę...")
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

ważne rownanie

Post autor: antol »

Juz wiem dzieki wielkie, po prostu pomylilem sie w minusach zal:/ Jeszcze raz dziex
ODPOWIEDZ