Witam,
Nie mogę nigdzie znaleźć jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Jak na płaszczyźnie zespolonej przedstawić zbiór \(\displaystyle{ A=\left\{ z\in\mathbb{C} : 0 \le arg(z^2) \le \frac{\pi}{2} \right\}}\). Próbowałem uzyskać informacje od znajomych ale nikt nie był wstanie przestawić jasnej odpowiedzi jak przedstawić w/w zbiór w zależności od n \(\displaystyle{ arg(z^n)}\)
Płaszczyzna zespolona
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Płaszczyzna zespolona
\(\displaystyle{ z=\left| z\right| (\cos \alpha +i\sin \alpha )}\)
\(\displaystyle{ arg(z ^{2})=2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ 0 \le 2 \alpha \le \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \alpha \le \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ arg(z ^{2})=2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ 0 \le 2 \alpha \le \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \alpha \le \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 5 lut 2012, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
Płaszczyzna zespolona
Faktycznie, \(\displaystyle{ \cos (n \cdot a)}\). Dzięki
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 15:13 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot.